PATRIMONI ARRELAT
Masies i cases de camp d’un territori entre rieres.
Patrimoni i paisatge conformen un binomi indissociable.
Tant és així, que no podem entendre la història i el patrimoni de Mataró sense fer referència al seu entorn físic més immediat, a aquell paisatge que li dona suport i en el qual cada element, més enllà del seu valor individual i aïllat, té sentit pel valor que aporta al conjunt.
“La ciutat de Mataró està disposada en forma de platea que mira al mar….
La millor vista de la platea mataronina la tenen les llotges de l’amfiteatre, lloc on se situen les antigues cases de camp que s’alcen una mica enretirades del terme urbà i que l’abracen en un semicercle gairebé perfecte. Si clavéssim la punxa d’un compàs al lloc on més o menys es troba l’estació de tren i dibuixéssim una mitja lluna d’un cert gruix que anés des de la desembocadura de la riera d’Argentona fins al turó de Mata o d’Onofre Arnau, a tocar de la Riera de Sant Simó, el llapis passaria per la teulada de gairebé totes les masies importants que es conserven en la jurisdicció mataronina.”
Manel CUYÀS. Mataró sota teulada. Barcelona, 1994
Enguany us proposem alçar la mirada i descobrir un Mataró rural, un espai on l’arquitectura dialoga amb el paisatge, una arquitectura arrelada a la terra i a l’explotació agrícola, que beu de la tradició i dels costums del lloc. Un patrimoni en el qual la bellesa i la bondat del terreny i del clima, la proximitat al mar i a la capital, Barcelona, li atorguen un accent propi i diferencial, que ha evolucionat al llarg del temps i que continua sent el seu valor més preuat, garantia de futur.
Parlar de patrimoni rural a Mataró és parlar de qualitat de vida, de sostenibilitat i de cultura arrelada al medi.
Us convidem a descobrir i gaudir del Veïnat de Valldeix: masies, cases de camp, ermites, fonts i vegetació d’un territori entre rieres.
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Des de temps immemorials l’horta ha ocupat la plana arran de mar i la vinya ho havia fet als vessants de la serralada litoral que protegeix Mataró, gràcies a una climatologia privilegiada per al desenvolupament de l’agricultura. En aquest context, al llarg dels anys, s’han anat escampant construccions pel territori per tal de facilitar-ne la gestió.
L’evolució arquitectònica de les cases de pagès ha respost indefectiblement a la producció agrària de cada moment. El saber fer dels picapedrers (arcs de dovelles, festejadors i miradors) i unes proporcions en la composició arquitectònica comunes (dos quadrats des de terra a l’arrencada de la coberta com a conformadors de les façanes; cobertes al 25 % de pendent, i portalades d’entrada en proporció 3/2 i amplada d’una cana -1’55m-) havien estat al servei de la funcionalitat de les primeres cases de pagès on el bestiar havia tingut un paper molt important. L’edificació bàsica estava organitzada en 3 cossos i, com a mínim, en planta baixa, planta pis i golfes; amb la façana principal orientada a sud (rellotges de sol). La distribució més comuna tenia l’entrada al cos central de la planta baixa amb la cuina i el magatzem, a banda i banda. El bestiar i el celler se situaven a la banda nord, en un cos afegit a l’estructura general. A la planta pis, des del cos central s’accedia a les habitacions situades als cossos laterals. Les golfes feien les funcions d’assecadors.
Aquí a Mataró, si analitzem els últims 150 anys ens trobem amb un rosari de masos, més abundants a la plana, vinculats al conreu d’horta en règim de masoveria, i unes poques cases de senyors entre les vinyes que ocupen els vessants de les muntanyes. Els fruiters afectats per una gelada de finals del segle XIX varen ser substituïts per horta, de rendiment molt més curt, termini molt més apropiat per a terres que s’explotaven en règim de masoveria. La fil·loxera, per la mateixa època, va afectar molt les vinyes, que malgrat una remuntada provisional amb ceps provinents de Califòrnia, excepte a la zona d’Alella on ha persistit, varen acabar sucumbint. Només unes petites illes, per a consum propi, varen resistir fins als anys 60 l’expansió del bosc. A la plana, mentrestant, l’horta es va expandir gràcies a l’electrificació i la possibilitat d’extreure aigua dels pous que va arribar al punt àlgid durant la Segona República amb l’exportació de patates a Anglaterra. En aquell moment el tren va ser un bon aliat en formar part de la via d’exportació de les “Mataró potatoes”. Amb la Guerra Civil Espanyola i el nou règim, les exportacions de patates a Anglaterra acaben per desaparèixer, però els beneficis que se n’havien obtingut els anys precedents varen permetre als masovers comprar terres i cases, i arrelar-se definitivament al territori que treballaven. Durant la dècada dels anys 20 i principis dels 30 del segle XX varen proliferar els masos, avui desapareguts majoritàriament, de la zona del Pla d’en Boet, la més apta per al cultiu de tot el terme municipal.
El transport de la producció al Born va ser la rutina que va imperar durant molts anys. Mercabarna, avui segueix essent la via de sortida de molta de la producció actual, que es combina amb la venda directa a les pròpies finques, cistelles a domicili o als mercats. La dimensió internacional de la producció ha quedat en els nostres dies limitada, bàsicament, a la flor i planta ornamental. Parlant de flor i planta ornamental, cal esmentar l’aportació de Beniamino Farina que als anys 20 del segle XX va introduir el cultiu del clavell a la comarca i amb aquesta nova producció, l’arquitectura vinculada: l’hivernacle.
Cap a la dècada dels 90 es produeix un últim impuls d’implantació d’habitatges rurals, amb estructures i composicions arquitectòniques ja molt deslligades de la producció, promogudes per la segona generació d’aquells que gràcies a les “Mataró potatoes” havien comprat les finques on havien fet de masovers. Avui dia, els hivernacles i els magatzems són les úniques noves construccions vinculades a l’agricultura que la normativa urbanística permet implantar en l’espai agrari. El valor de l’arrelament a la terra ha estat trepitjat per la pressió urbanística i la baixa rendibilitat de l’activitat agrària.
01/ CAN PORTELL VELL
VEÏNAT DE VALLDEIX, 32 / CARRER DE VALLVERIC, 104
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia de planta baixa i dues plantes pis, amb annexos i torre, situada al paratge de Santa Cecília, a pocs metres de la riera de Valldeix i del camí dels Contrabandistes per la banda nord. Documentada des del segle XIV, ha estat molt transformada al llarg del temps.
A la façana principal hi destaquen els arcs escarsers dels dos portals de la planta baixa, els balcons de la planta primera i les finestres del segon pis. A la llinda d’una finestra de planta baixa hi figura un escut de pedra amb una torre i la data de 1616.
A la façana de ponent hi destaca la capçalera noucentista, els finestrals arcats del segon pis i la terrassa amb balustres de l’annex. També s’hi ubica un jardí amb un sortidor d’aigua que esdevé un mirador panoràmic sobre l’eix paisatgístic de Valldeix. Ambdues façanes, la de migdia i la de ponent, tenen rellotges de sol.
Al centre del conjunt edificat s’hi erigeix una torre de planta rectangular amb coberta a quatre aigües.A l’interior en planta baixa s’hi situa l’antic celler amb estructura de voltes i unes premses antigues de gran valor.
Davant de la casa hi ha una era amb plàtans centenaris, un safareig amb xup i un portal d’accés amb carreus de pedra.
Època:1616, reformada a finals del s. XIX i començaments del s. XX
Nivell:B/v
02/ CAN CATALÀ
VEÏNAT DE VALLDEIX, 10 / CARRETERA DE VALLDEIX, 30
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia de quatre cossos de planta baixa i dues plantes pis, amb coberta a tres vessants i una capçalera interessant, mostra del barroc del Maresme. A la façana principal, la porta adovellada original fou substituïda arran d’una tempesta per un portal amb arc escarser. La resta d’obertures segueixen el ritme dels tres eixos compositius de la façana.
La façana està decorada amb esgrafiats recuperats, amb la presència d’un rellotge de sol. Les altres façanes presenten diverses obertures que han sofert modificacions al llarg del temps.
A l’interior, força transformat, hi destaca l’estructura de voltes de la planta baixa, l’estructura de cavalls de fusta de l’espai sota coberta i també la presència d’un hipogeu amb accés des del celler.
A l’exterior, l’espai de l’era i el conjunt de feixes conreades atorguen a l’edificació un caràcter ambiental i paisatgístic interessant i agradable.
Datada documentalment des del segle XIV, la construcció actual de la casa respon a dues èpoques: la més antiga és la part posterior, dels segles XVI i XVII. La part frontal és del segle XVIII.
Època:s.XVII-XVIII
Estil:Barroc
Nivell:A
03/ CAN GENER/ CASA DELS LLADRES
VEÏNAT DE VALLDEIX, 21
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia originàriament de tres cossos i coberta a dues aigües, situada al peu del torrent de Can Gener. Amb el temps, ha sofert ampliacions i mutilacions diverses que n’han malmès l’estructura i volumetria original.
La façana principal està protegida pel Pla Especial del Patrimoni del Arquitectònic de Mataró i conserva l’arc de mig punt adovellat de la portalada i un balcó i finestrals amb carreus i llindes de pedra a les plantes pis. La resta són afegits sense interès.
Antigament a la façana hi havia gravada l’escena d’un robatori, avui desapareguda, d’aquí que aquesta masia sigui també coneguda popularment com la Casa dels Lladres.
Davant de la casa i sobre una porxada se situa l’era.
Actualment els camps no es conreen.
Època:s. XVII-XVIII amb afegits del XIX
Nivell:B/f (part originària façana principal)
04/ CA L’IBORRA
VEÏNAT DE VALLDEIX, 24/ RIERA DE CAN GENER, 4
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Torre d’estil noucentista de planta baixa, pis i golfes amb coberta a quatre vessants, reformada als voltants de 1930 com a residència d’estiueig per l’arquitecte J. S Roig.
La façana principal, composta a partir d’un eix de simetria central, presenta un porxo d’accés amb pilars de secció quadrada d’ordre clàssic que sostenen una barbacana. Als extrems del porxo s’hi situen dues estàtues femenines i dos finestrals a cada banda. Al primer pis hi ha tres finestres amb arc de mig punt sobre l’eix de simetria i dues de laterals. A les golfes hi trobem set obertures rectangulars. A la façana de ponent hi ha un annex de planta baixa amb terrassa.
Les quatre façanes mantenen el mateix criteri compositiu amb la presència d’un sòcol de pedra a la planta baixa, la situació i composició de les obertures i el color vermellós de l’estucat de les façanes. Hi destaca el ràfec de la coberta suportat per mènsules de fusta amb enteixinat.
L’edificació està implantada sobre una plataforma de terreny enjardinada, amb una posició dominant en el paisatge i gaudeix d’una de les vistes panoràmiques més singulars i rellevants de l’espai forestal.
Època:Primer terç s. XX
Estil:Noucentisme
Autor:J.S. Roig, arquitecte
Nivell:A
05/ CAN CANTALLOPS
VEÏNAT DE VALLDEIX, 20
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia de planta baixa i pis amb coberta a dues aigües i carener paral·lel a la façana principal.
El desnivell del terreny fa que la façana de llevant presenti una planta baixa afegida sota l’edificació principal i un espai amb porxada sota l’era d’entrada. En aquesta façana de llevant hi ha a l’eix central de simetria dos finestrals gòtics.
Antigament era la masoveria de Ca l’Iborra, però ara es tracta d’un edifici independent, construït vers l’any 1930, aprofitant elements de l’antiga Ca la Laia, masia desapareguda situada en aquest indret.
Època:s. XIX
Nivell:H i C (finestrals)
06/ CA L’AMETLLER
VEÏNAT DE VALLDEIX, 16
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Situada al paratge de Santa Rita, a poca distància de la riera de Valldeix, es tracta d’una masia de tres cossos de planta baixa, pis i coberta a dues aigües amb carener perpendicular a la façana principal.
La masia apareix documentada al segle XIV i en un primer inventari del 1648.
Conserva un interessant portal rodó dovellat amb un escut, les lletres J.M.J. i la data 1588 a la dovella clau, així com uns finestrals de ple estil del segle XVII. A la planta pis, sota les finestres i entre els festejadors s’hi ubiquen espitlleres de defensa.
A l’interior, al fons de la sala de la planta baixa, hi destaca l’arc el·líptic de l’escala per sota del qual hi ha la porta del celler. A mà esquerra s’hi situa la cuina amb un forn de pa sota la campana. Els brancals i llindes de les portes són de pedra picada.
El volum principal està adossat a diverses construccions agrícoles formant un pati obert amb vistes panoràmiques cap al mar. La casa està envoltada de conreus i té una bassa de rec acompanyada de vegetació rellevant.
Època:s. XVI, afegits s. XVII, XVIII i XIX
Nivell:A
07/ CAN TORRES
VEÏNAT DE VALLDEIX, 27
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia de planta baixa, pis i golfes amb coberta a tres vessants a la part del davant i planta baixa i pis amb coberta a dues vessants a la part posterior, on se situa l’antic celler. A l’esquerra de l’edifici s’hi afegí un cos lateral de planta baixa i porxo al primer pis.
L’arquitectura de la casa data de l’època del gran conreu de la vinya i de l’exportació del vi. El gran celler i tota la construcció donen a entendre que l’edifici fou construït a finals del s. XVII.
Les façanes estan resoltes amb pedra granítica a les obertures i a les cantoneres de l’edifici. El portal rodó d’entrada és de pedra treballada, segons la tècnica del s. XVII. Damunt del portal hi ha un balcó que retalla la pedra de la clau i dues gàrgoles zoomòrfiques sota les finestres del primer pis. Les façanes estan decorades amb estucat lliscat de calç remarcant les obertures.
A l’interior és interessant el gran faldar de la llar de foc de la cuina i el celler amb un parell d’arcs sostinguts sobre un pilar de pedra amb capitell i base. Al menjador també s’hi conserva el rentamans.
Època:Finals s. XVII
Nivell:A
08/ CAN DIVIU
VEÏNAT DE VALLDEIX, 19
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia de finals de s. XVII de planta originàriament quadrada formada per planta baixa, pis i golfes, i coberta a dues aigües amb carener paral·lel a la façana principal. La volumetria inicial s’ha vist molt alterada per successius afegits que han deformat la composició i volum originals.
La façana principal conserva el portal rodó adovellat i els brancals i llindes de pedra de les finestres en una de les quals hi figura la data de 1698.
Al primer pis s’hi situen tres finestres i un rellotge de sol i a la planta golfes, quatre obertures en forma d’òcul. Es conserven també els carreus de pedra dels extrems de la façana de llevant.
Època:1698
Nivell:B/v
09/ CAN FEU
VEÏNAT DE VALLDEIX, 18
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia de quatre cossos de planta baixa, pis i golfes amb coberta a dues aigües i carener perpendicular a la façana principal. La masia es troba documentada al segle XIV, tot i que la casa és dels segles XVIII-XIX.
La façana principal presenta quatre eixos compositius on se situen les obertures. A la planta baixa s’hi ubica l’accés principal, amb una portalada d’arc pla amb clau central i brancals de pedra. Al primer pis s’hi troba un balcó longitudinal, centrat a la façana.
La façana posterior presenta a la part central, un cos afegit en forma de porxo, una planta baixa i pis amb arcs de mig punt i carpanells, balustres de ceràmica vidriada i un timpà triangular. A la paret del fons s’hi observen pintures al fresc.
Època:s. XVIII-XIX
Nivell:B/v
10/ CAN JOAQUIM SERRA
CAMÍ DE SANTA RITA, 19
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Edifici aïllat d’estil neoclàssic de planta baixa i pis. La façana principal, simètrica, presenta tres eixos de composició verticals on se situen les obertures.
A la planta baixa, aixecada respecte l’era de l’entrada, s’hi situa el portal d’accés amb un arc de mig punt sobre el qual hi ha una figura femenina en forma de cariàtide, de terracota i amb elements florals, que suporta el balcó del pis superior. L’arc de mig punt es repeteix a l’obertura central del primer pis. L’edifici es corona amb un fris de terracota i un acroteri amb balustres, florons i un medalló amb garlandes on hi ha un rellotge de sol.
La resta de façanes segueixen la composició de la façana principal les quals mantenen cegues algunes obertures.
L’edifici fou construït com a residència d’estiu de l’industrial i polític mataroní Josep Garcia i Oliver.
Època:1870
Nivell:B/v
Estil:neoclàssic
11/ ERMITA DE SANTA RITA
CAMÍ DE SANTA RITA, 11A
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Ermita d’una sola nau, amb cor i sagristia i coberta a dues aigües.
Es tracta de l’antiga ermita de Sant Sadurní documentada al segle XII. L’edifici actual data de 1873, inaugurat el 22 de maig d’aquest mateix any i dedicat a Santa Rita.
La façana principal presenta un portal d’entrada amb arc de mig punt reforçat per un trencaaigües. Més amunt s’hi situa una rosassa, una cresteria invertida sota la coberta i un campanar d’espadanya amb una campana.
Època:1973
Autor:Jeroni Boada m. o.
Nivell:A
12/ CAN SOLER
VEÏNAT DE VALLDEIX, 6
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Antiga masia de tres cossos de planta baixa i pis amb coberta a dues aigües i carener paral·lel a la façana principal.
La masia presenta una ampliació de planta baixa a l’esquerra de la façana principal i una altra a la banda dreta que, degut al pendent del terreny queda a nivell de planta pis.
La façana principal conserva el portal rodó de pedra i les finestres amb brancals i llindes de pedra situades sobre tres eixos principals. Adossada a la façana principal se situa una bassa.
A l’interior, al fons de la sala, hi ha l’escala d’accés a la planta pis, a l’esquerra, la dependència de la cuina i a la dreta l’antic celler.
Època:s. XVII
Nivell:B/v
13/ CAN CABOT VELL
VEÏNAT DE VALLDEIX, 17
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Masia de planta baixa, pis i golfes formada per tres cossos d’edifici, amb les teulades a dues vessants, entre les quals queden els aiguafons.
La planta, de proporció allargada, està dividida en tres edificis independents comunicats entre ells i amb l’escala per un passadís paral·lel a la façana principal de la masia.
A la planta baixa hi ha diferents espais amb porta independent. La golfa té comunicació per l’entrada i la sala del pis.
La masia està implantada en un terreny en pendent amb la presència d’una era allargada davant de la casa amb vistes panoràmiques cap a la ciutat.
En aquesta casa hi nasqué Salvador Vives Cabot ( 1862-1930), conegut músic que actuà amb els seus germans, a la cobla anomenada “Els Cabot” formada per tots ells. Aquesta formació amenitzava balls de plaça amb flabiols i en alguna ocasió amb gralles.
Època:s. XVIII i s. XIX
Nivell:A
14/ FONT DEL PERICÓ
CARRETERA DE VALLDEIX, PROP DE CAN CATALÀ.
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Font emplaçada en una recolzada a la banda de llevant de la zona del Pla dels Capellans. Inicialment estava situada arran de la riera de Sant Simó però a meitat de la dècada de 1940 fou traslladada a l’actual emplaçament en fer-se la carretera de Valldeix.
Uns pocs graons duen a una petita esplanada ombrejada per plàtans on es troba la font, una construcció d’obra vista i aplacat de pedra, amb galet i pica. Una tanca d’obra posa límit al clos de la font fent la funció de banc. Al seu darrere s’alça, gairebé aplomada, la muntanya amb alzines i pins pinyoners.
Deu per a vianants i abeurador per a cavalleries que des de Mataró es dirigien per la serra de can Bruguera a la vall de Canyamars. Esdevingué lloc idoni per a fontades i de la seva gran concurrència en derivà la celebració d’aplecs, festes i posteriorment, mítings polítics i sindicals. El lloc on avui roman la font va ser cedit pel Sr. Joaquim Boter de Palau al municipi per evitar-ne la desaparició.
Fou restaurada l’any 1985 per l’Ajuntament de Mataró i la Companyia d’Aigües que hi feu una nova conducció.
Nivell:E
15/ ESTAFETA RURAL DE CORREUS
CARRETERA DE VALLDEIX, PROP DE CAN CATALÀ.
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Construcció cilíndrica de maçoneria amb coberta de teula i rajola vermella coronada per una peça en forma de copa que està situada al costat de la font del Pericó. A banda i banda i per sobre de la porta d’entrada, una inscripció sobre pedra testifica que fou la primera estafeta rural d’Espanya, construïda el 1956. Sobre la inscripció hi figura l’escut de la ciutat i la imatge d’un sobre segellat amb 5 cercles de lacre que simbolitza la màxima seguretat i confidencialitat.
La caseta va ser construïda fruit d’un pacte entre Correus i les cases de pagès disseminades per la muntanya. Els carters no havien d’anar casa per casa i els pagesos no havien de baixar a l’oficina de correus de la ciutat, perquè les cartes eren dipositades i recollides a l’estafeta a mig camí.
De la mateixa manera que Mataró fou l’any 1857 la primera ciutat de Catalunya on el correu va arribar en ferrocarril, substituint les diligències, també va ser la primera ciutat a disposar d’una estafeta rural a la Península.
Època:1956
PROGRAMA
Dissabte 23 de novembre
VISITA GUIADA
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
De 10 a 13.30h
Des de l’Avinguda del Corregiment cantonada amb la Ronda Jacint Verdaguer
Diumenge 24 de novembre
VISITA GUIADA
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
De 10 a 13.30h
Des de l’Avinguda del Corregiment cantonada amb la Ronda Jacint Verdaguer
VISITA GUIADA
El recorregut es farà en autocar facilitat per l’organització.
Per assistir a les visites guiades cal inscripció prèvia a: www.openpuigicadafalch.cat/inscripcions
Fins al 21 de novembre /aforament limitat / Es recomana un calçat adequat
La informació de les 14 edicions de l’Open al web www.openpuigicadafalch.cat
Activitat no adaptada per a persones amb mobilitat reduïda
VISITES GUIADES
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Dissabte 23 de novembre
De 10 a 13.30h
Des de l’Avinguda del Corregiment cantonada amb la Ronda Jacint Verdaguer
ITINERARI
MASIES I CASES DE CAMP DEL VEÏNAT DE VALLDEIX
Diumenge 24 de novembre
De 10 a 13.30h
Des de l’Avinguda del Corregiment cantonada amb la Ronda Jacint Verdaguer
Per assistir a la visita guiada de la 14a edició 48 hores Open Puig i Cadafalch cal inscripció previa a través d’aquesta plana web fins al dijous 21 a les 15 h
Per participar en els recorreguts i visites guiades de la 14a edició de les 48 Hores Open Puig i Cadafalch
cal INSCRIPCIÓ PRÈVIA omplint el formulari fins el dia 21 de novembre.
Inscripció tancada. Aforament complet
Els itineraris del dissabte dia 18 de novembre i diumenge dia 19 de novembre està complet
Organització i coordinació: Mariona Gallifa, Secció de Paisatge Urbà i Patrimoni. Servei d’Urbanisme i Patrimoni, Ajuntament de Mataró i Montserrat Clavell, Arxiu Municipal de Mataró.
Disseny gràfic: Sara Sánchez i Riera.
Fotografies: Sara Sánchez i Riera ( portada), Romuald Gallofré ( Fitxes).
Col·laboren: Arnau Tubert, Rosa Busqué, Pili González-Agàpito, Associació agrària Cinc Sènies-Mata-Valldeix i Consorci per a la Normalització Lingüística del Maresme.
Agraïments: Verdures Floriach Can Portell, Propietaris de Can Català, Ca l’Iborra, Can Cantallops i Junta de l’ermita de Santa Rita.
Activitat inclosa a Mataró Agenda 2030.