DE QUÈ ES TRACTA
Cap de setmana organitzat per l’Ajuntament de Mataró, de portes obertes, visites guiades, conferències i actes complementaris per tal de conèixer i experimentar en pròpia persona i de forma completament de franc, el patrimoni arquitectònic de la ciutat.
Es convida a tothom a explorar i entendre el valor dels espais ben projectats i construïts, a prendre consciència de com aquest patrimoni ha contribuït al llarg del temps a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
Les 48 HORES OPEN Puig i Cadafalch estan inspirades en el moviment Open House que va començar a Londres l’any 1992 i des de llavors s’està introduint arreu del món. Es va instaurar a Barcelona l’any 2010.
Web distingit com a Projecte Seleccionat a la 6a edició de la Mostra d’Arquitectura Catalana-Maresme 2021 que organitza el COAC (Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya)
A dalt, Retrat de J. Puig i Cadafalch (c. 1906) de Ramon Casas i Carbó. Carbonet i pastel sobre paper
A sota, Josep Puig i Cadafalch treballant al seu despatx (s/d , c 1915). Fotografia de Francesc Serra.
Obres conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona (MNAC)
Web del MNAC (www.museunacional.cat)
OBJECTIUS
Valorar el patrimoni arquitectònic
L’arquitectura en el seu sentit més ampli com un element essencial de la cultura, la història i la vida de cada mataroní.
La identitat
Reivindicar la memòria de personatges il.lustres vinculats a la ciutat de Mataró, encapçalats per la figura del mataroní Josep Puig i Cadafalch. Reforçar la identitat col·lectiva: obtenir confiança en nosaltres i en la ciutat.
El civisme
El coneixement com a via per valorar i respectar allò que configura el nostre patrimoni: fer emergir la consciència cívica i cultural de cadascú.
La participació
Buscar la complicitat del ciutadà, promoure la col·laboració voluntària d’especialistes, empreses i institucions.
L’experiència personal
Passar de ser simples espectadors a intèrprets.
El vincle socioterritorial
Fomentar recorreguts urbans des de la proximitat i des de diferents punts de vista, basats en el reconeixement dels usuaris reals dels espais arquitectònics.
La festa ciutadana
Construir un esdeveniment en què el ciutadà de forma interactiva pugui experimentar socialment el patrimoni arquitectònic de Mataró.